Kóspallag község honlapja

Kóspallag

Fotóalbum / ... / Kóspallag látképe a Mocsár-hegyről (normál)Kóspallag Pest megye északi részén, a Börzsönyben, a körülzárt Kóspallagi-medencében fekszik. A medence belsejét 250-300 méter magas dombok alkotják, a medencét 4-500 méter magas hegyek veszik körül. Két patak határolja: keleten a Kishanta, nyugaton a Korompa. Az éghajlat hegyvidéki. A növényzetet főként erdők (kocsánytalan tölgy, gyertyán, bükk) alkotják. Gazdag állatvilágában megtalálható szarvas, őz, vaddisznó, róka. A medencében, mivel Kóspallag irtáson keletkezett, a szántóföldeket, a kevés szőlőt és a nagyobb területen lévő málnást elődeink az erdők rovására terjesztették ki. 
Kóspallag mindennapi életét, a település fejlesztésének lehetőségeit alapvetően befolyásoló tény, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park veszi körbe.

A falu mintegy 60 kilométerre fekszik Budapesttől északra, Váctól 25 km-re, Szobtól 15 km távolságra van. Kis település: 12 utcája van, lakosainak száma 727, de sok a hétvégi látogató, üdülőingatlan-tulajdonos. Az utóbbi években stagnál a lakosság létszáma, bár el- és beköltöző lakosok, családok egyaránt vannak. Kóspallag nem öregedő falu, és bár a születések száma csökken, a 18 év alattiak és 65 év felettiek aránya közel azonos. Sok a nagycsalád is.

Kóspallag közműellátottsága jelentősen fejlődött az elmúlt néhány évben, vezetékes ivóvíz, szennyvízcsatorna, földgáz, kábeltévé, internetkapcsolat van a községben, a 20-as és 30-as mobilok zavartalanul működnek. Az utcák szilárd burkolattal ellátottak. Háziorvosi rendelés minden nap, fogászati rendelés hetente kétszer van, gyógyszertár hetente háromszor, postahivatal minden nap nyitva van. Iskola és óvoda is van a községben. Kóspallag játszóterét nemrég újították fel pályázati támogatásokból, a művelődési ház sokféle programra igénybe vehető. A falu déli részén nagy futballpálya található, öltözővel. Három élelmiszer- és vegyesbolt tart nyitva, hétvégén is.

A falu központi részén, a főút kanyarulata mellett áll egy kőkereszt 1807-es évszámmal. Itt volt a napóleoni háború sebesültjeit ápoló márianosztrai kolostor hadikórházának temetője. Ennek környezetét társadalmi munkában idén újítottuk meg. A falu északi részén áll a római katolikus templom, amely 1784-1805 között épült és 1807-ben szentelték fel. Nemrégen volt ennek a 200 éves évfordulója, melynek tiszteletére a templomot teljesen felújították.

Kóspallagot út köti össze nyugat felé Márianosztrával és Szobbal, valamint az Ipoly-völggyel, ezáltal Szlovákiával; kelet felé Szokolyával és Királyréttel, dél felé pedig a 12-es úttal, Kismarossal és Nagymarossal. Az M2-es út 20 perc alatt elérhető. Kismaroson vasútállomás van, ezen a vonalon néhány éve zónázó járatokat vezettek be, így a menetidő Budapestre 40 percre csökkent. Volán-buszok járnak Kismaros és Szob irányába. Észak felé, a Börzsönyön át nincs út.