Kóspallag község honlapja

Természeti környezet, látnivalók

Fotóalbum / ... / Naplemente a hegyek mögött (bélyeg) Kóspallag Pest megye északi részén, a Börzsönyben, a körülzárt Kóspallagi-medencében fekszik, melyet keleten a Pap-hegy (473), északkeleten a Darabos-hegy (589), északnyugaton a Szép-bérc (631 m), a Nagy-Sas-hegy (608 m), nyugaton a Kopasz-hegy (508 m) és az Alsó-hegy (351) öleli körbe. A medence belsejét 250-300 méter magas, agyaggal és kaviccsal fedett dombok alkotják.
Fotóalbum / ... / A falu szélső házai és a Fekete-hegy (bélyeg) A falu határában áll a Fekete-hegy (480 m) és a Piroska-hegy (335 m). A falu tengerszint feletti magassága 260-290 méterre tehető. Két patak határolja: keleten a Kis-Hanta, nyugaton a Korompa. A településtől kb. 2 km-re a patakok összefonódnak, és Zebegénynél a Dunába ömlenek.
Fotóalbum / ... / A tölgy a Mocsár-hegyen (bélyeg) Az éghajlat hegyvidéki, a csapadék mennyisége az alacsonyabb részeken 600-800 mm, a magasabb területeken 900-1250 mm. A növényzetet főként erdők (kocsánytalan tölgy, gyertyán, bükk) alkotják, ahol sokszor az erdők zártsága miatt még aljnövényzet sem alakult ki.
Fotóalbum / ... / Erdei sikló (bélyeg) Gazdag állatvilágában megtalálható szarvas, őz, vaddisznó, róka, nyest, vadmacska, a réti- és a királysas, a karvaly, a vándorsólyom, a szalamandra, a vadak nemritkán a falu szélső kertjeibe is bejönnek. Sötétedés után pedig a betonúton is érdemes óvatosan vezetni az átsétáló őzek, rókák miatt.

Forrás: Börzsöny és az Ipoly völgye turistaatlasza, Cartographia, 1999
Koczó József: Falu a Börzsöny tetején, 2009