Kóspallag község honlapja

Pobočka klub

1970 április 4-ére alakult meg a klub, Klein Jánosné által. Abban az időben csak a faluban énekeltek de lassan egyre több helyre kaptak meghívást. Sok – sok helyen megfordultak Perőcsénytől Tályáig, Gerendástól Dunaegyházig, Kemencétől Pilisszentlászlóig, Tóalmástól Maglódig, de sorolhatnám nagyon sokáig.
Elmondhatjuk, hogy mi is nagyon sok vendéget fogadtunk a klubban. Sokszor megfordultunk Szlovákiában, Hronečtól a Magas-Tátráig, a lengyel föld sem maradt ki az életünkből, Krakkó, Zakopáné, de a múltunkat fel idéző haláltábor sem maradt ki.
14 év óta minden május második szombatján tartjuk a Nemzetiségi Találkozót nagyon nagy sikerrel, 250 – 300 fő vesz részt ezen a rendezvényen. Magyarok, német ajkú szomszédaink és természetesen a Szlovák nemzetiség. Pilisi szlovákok, dunaegyházi szlovák csapat, kerepesi szlovák kán-kánosok, zebegényi sváb énekesek, büszkék vagyunk hogy Szarvasról Novik Erzsébet lelkipásztor is itt mondott imát a találkozón.
Jóleső érzés hogy évek hosszú során részesei lehetünk a Gerendáson megrendezésre kerülő kolbász és szlovák napoknak. A hagyományainkat be tudjuk mutatni mindenhol, mert az itteni dalok dallama és karaktere eltér, csodálkoznak, és kérik, írjuk le, hogy meg tudják tanulni ők is.
Minden évben decemberben megtartjuk a Szlovák Karácsonyt. Vendégeket hívunk és a műsor után fehér asztal mellett megérkezik a „Jézuska”, és az ajándékot kiosztja minden kedves jelenlevőnek. Közös énekléssel töltjük a hátralévő időt. Az Idősek napja sem marad ünneplés nélkül, egy szál virág mindenkinek kijár.
Minden kedves klubtagunknak megtartjuk a névnapját, halottainkat sem feledjük, egy – egy gyertyát gyújtunk halottak napján. Az utolsó útjára is elkísérjük, dallal búcsúzunk tőle.
Röviden ez a történetünk.
Botos Katalin

Szlovák Karácsony Kóspallagon

December 10-én benépesült a kóspallagi művelődési ház. Karácsonyi ünnepségre jöttek össze Pilisszentlászló asszonyai, a dunaegyházi citerazenekar, a diósjenői Siketnéma Intézet lakói és a kóspallagi Pobočka klub és Lelkes Zoltán kedves családja. Stefkó Imre polgármester kedves szavakkal nyitotta meg az ünnepséget, majd a Szlovák kisebbségi önkormányzat vezetője köszöntötte szlovákul és magyarul a tisztelt megjelenteket. Tolnai Katika, a klub patronálója is meghatódva, könnyek kíséretében méltatta ezt a napot.

Karácsonyi hangulat uralkodott a teremben, mindenki meghatódva hallgatta a családi zenekart, mely a karácsony legszentebb dalait adták elő.

A Diósjenői intézet lakói megható dolgot vittek végbe, mert nem hallva semmit, a zenét elmutogatták, mely olyan hatást váltott ki bennünk, hogy a szemeink a könnytől ragyogtak.

Sajnos nincs olyan szó, amellyel ezt az érzést le lehet írni, ezt érezni és látni kell.

Pilisszentlászló asszonyai is elvarázsolták a hallgatóságot, szép tiszta hangjukkal, kedves karácsonyi énekekkel. A mi klubunk is szép énekkel készült erre a napra. Igazi karácsonyi hangulat uralkodott a teremben, a Télapó is megérkezett puttonyával, és kiosztotta az ajándékot minden kedves megjelent vendégnek. Mindenki meghatódva bontogatta az ajándékát, olyan volt, mint mikor a gyermek izgatottan várja, ugyan mi van a csomagban, mit kaptam ajándékot. Mindenki szeme csillogott, hogy jaj de szépet kaptam.

Ezután következett a finom estebéd, és a hangulathoz tartozó finom itóka. Késő este fejeződött be a karácsonyi est a meghívással, hogy a szilveszteri estét mi fogjuk Pilisszentlászlón tölteni. Ezt szeretettel el is fogadtuk.

Fájó szívvel búcsúztunk a vendégektől, olyan gyorsan eltelt az idő, és a buszoknak indulni kellett hazafelé.

Botos Katalin