Kóspallag község honlapja

Pandal Egyesület

A Pandal Egyesületről:

Egy főként fiatalokból álló környezet- és természetvédelemmel foglalkozó, frissen újjászerveződött önkéntes szerveződés. Honlap link

Fenntartható Falu Program:

Beszámoló_első előadás

FFP_Teljes program leírás

Képek

 

Pandal Egyesület

 

Az egyesület története régebbi, mint azt bárki gondolná, hiszen

2002 nyarán alakult, tíz fővel, egy baráti társaság rendszeres összejöveteleinek hivatalos szentesítése során.

Az akkor működő egyesület elnöki tisztségét dr. Ábrók Ildikó képviselte, s döntően baráti társaságukból illetve családtagjaikból épült fel a csapat.

Évekkel később viszont passzív státuszba került az egyesület, s hosszú ideig

úgy is maradt, egészen addig, amíg a korábbi tagok fel nem ajánlották nekünk, „fiataloknak” az egyesület újra lendületbe lépésének lehetőségét. Természetesen elrajtoltunk, s határozottan csinálni szeretnénk a továbbiakban.

         Mindenek előtt tisztázzuk egyesületünk nevét, amely sokszor megtévesztő lehet számunkra, hiszen az emberek többsége gyakran vagy szívesebben képzeli az eredeti név helyére egy fekete-fehér medvének a megnevezését, azaz a panda nevet, amely faj egyébként végveszélyben van az ember terjeszkedésének szerepe, s a bundájáért történő vadászata végett.

Visszatérve közösségünkre a pandal árokra utal: a pandal kóspallagi kifejezés, egy sajátos kinézetű árokpart elnevezése.

Székhelyünk Kóspallagon van, ez a vidék csodálatos fertálya a Börzsöny szívének.

A régebbi formát hűen követve, gárdánk jelenleg 10-15 főt számlál, szintén baráti társaságból formálódtunk, tehát olyan tagokról van szó, akik már előtte is ismerték egymást és szoros kapcsolatot ápoltak egymás közt. Ez egyfelől kellemes, másfelől melankolikus, mert a tagok nagy része külsős, tehát nem tősgyökeres lakos, ezen az arányon mindenképpen szeretnénk javítani, de mindez még kérdéses, hiszen céljainktól és terveinktől függően alakulnak az efféle dilemmák.

Az egyesület elnöksége ötfős: az elnök Plachi Attila, az elnökhelyettes Kiss Máté, a titkár Hubay Zsófia illetve a két elnökségi tagunk Farkas Nóra és Gáspár János.

A Pandal Egyesület célja mindenek felett, hogy hangsúlyozza környezettudatos szemlélet fontosságát, a vidéki életmód népszerűsítését és a felelősségteljes lét nyomatékosítását. Mindezeket különböző programokkal

(pl. szemétgyűjtés, szelektív hulladékgyűjtés), kirándulásokkal, előadásokkal, rendezvények szervezésével, szakmai projektekkel kívánja elérni.

Továbbá célunk minél több ember élénkítése, illetve megmozgatása, hiszen a mai világ egy materiálisan erkölcstelen, elvárosiasodott, a természettől elidegenült világ lett, ahol mi magunk - a többség - rabszolgájává vált egy olyan rendszernek, ahol csakis a pénz számít, ahol a szeretet és a családias légkör, a hit és a bizalom, magunk és a természet megismerése elhidegült.

Különösen fontos az iskoláskorúak, az egészen piciny gyermekek bevonása, illetve lehetőség szerint fontos az együttműködés különböző szervezetekkel, más egyesületekkel: nem pusztán az azok által szervezett akciókban való részvétel miatt, hanem a kapcsolatteremtés, tapasztalatcsere okán is.

         Ez eddigi cselekvéseinkről bővebben a honlapunkon tájékozódhatnak:

http://pandalegyesulet.wordpress.com , szerveztünk már két szemétszedést, a gyereknapon társultunk több helyi egyesülethez, a legutóbbi programunk pedig a Málna Fesztivál volt.

         Az egyesület a közeljövőben szeretne más régióbeli településekre is koncentrálni, régiószinten is szeretné kiterjeszteni a tevékenységét, hiszen egyesületünk nem csak, mint helyi egyesület kíván működni, bár utóbbi is fő céljaink, irányaink egyike.

Végezetül, egy ősi indián mondásra hívnánk fel a figyelmet:

„A világunkat nem eleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

        

 

Kóspallag, 2014. július 23.

Plachi Attila