Kóspallag község honlapja

A község címere

Kóspallag községnek eredetileg kétféle címere volt, amelyekből régi jellemvonásaik meghagyásával készítettük el ma is használatos címerünket.

A XVIII. sz. első felében használatos címert még “KOSS-PALAG” néven, két szóban határozták meg. Állított ovális vonalkeret, domborpajzs, jobbra lombos faág, alatta jobbra fordított szarvasmarha, a pajzson kilencágú korona, körötte barokk sisaktartó, a korona fölött jobbra csillag, balra befelé fordított holdsarló a Grassalkovich család címerének eleme volt.

Az 1769-ben készített címer már a település nevét egy szóban ábrázolja: “KOSPALLAG. 1769″. A vonalgyűrűbe foglalt körirat által határolt kerek mezőben bíbor talajon kettős keresztes zászlócskát jobbra vivő húsvéti bárány volt. Használták 1769-től a XIX. sz. első felében, Hont vármegyében.

Fotóalbum / ... / Kóspallag mai címere (bélyeg)Az új címer pajzs alakú, bíborvörös alapon zöld fa alatt egy kos áll, amely utal a község nevének elejére, az alatta levő zöld terület pedig a “pallag”-ot, a parlagon hagyott földet jelzi. A lombos fa jelzi a község erdő közeli elhelyezkedését. Megmaradt a csillag és a holdsarló is utalva az elődök jelenlétére.

Forrás: Koczó József: Falu a Börzsöny tetején 2009.